Miért érdemes ukulelézni?

Ezt a kis hangszert sokszor alulértékelik, de számos érv szól mellette:

  • méretéből adódóan könnyen hordozható
  • szinte bármely életkoban megtanulható
  • önállóan és zenekarban is megállja a helyét
  • játék közben énekelhetsz is
  • sokoldalú, a strandra éppúgy passzol, mint egy hangversenyterembe

Vissza

Hány éves kortól hozhatom a gyerekemet ukulelézni?

Többször kaptam már kérdést arra nézve, hogy óvodás korú gyerekeket is tanítok-e. A saját és más ukuleleoktató kollégám általános tapasztalata egyaránt az, hogy óvodás korban a hangszer még csak játék, és a legjobb úgy rávezetni a gyereket a zenére, ha magunk is zenélünk: majd minket utánozva kipróbálja. Ehhez vehetünk neki egy saját hangszert, amit számára elérhető módon egy fali tartóra szerelünk, hogy ha szeretné, bármikor levehesse és játszhasson vele.

Hangszertanuláshoz nyolc-tíz éves kor az ideális, mert amikor már elég ügyesek ahhoz, hogy írni és olvasni tanuljanak, akkor elég ügyesek a hangszeres játékhoz és a kottaolvasáshoz is.

Vissza

Mekkora ukulelét vegyek?

Az ukulele több méretben kapható, ezért már a márka kiválasztása előtt szembesülünk a kérdéssel. Szerencsére ez egy egyszerű ökölszabállyal eldönthető: ha állva a mellkasunkra tesszük az ukulelét, akkor a test vége a könyökhajlatunkban legyen, és a testet tartó kezünk hüvelykujjának a begye nagyjából a nyak és a test találkozásánál legyen.

Vissza

Milyen márkájú ukulelét vegyek?

Ez egy olyan kérdés, amire nincs egyértelmű válasz. Ha egy mód van rá, ne az élelmiszerdiszkontok jó vásárnak tűnő hangszereit vegyük. Ha belegondolunk, hogy ezek néha annyiba kerülnek, mint egy jobb minőségű ukulelehúr-szett, akkor könnyen el tudjuk képzelni, hogy milyen kevés odafigyeléssel készülnek. A kiindulási pont az legyen, hogy mennyi pénzt szánuk rá, és azt költsük is el a hangszerre. Ha az árat körülbelül belőttük, a következő fontossági sorrendet célszerű szem előtt tartani:

Hangzás

Ha tetszik, ahogy szól az ukulele, már félig nyert ügyünk van.

Intonáció

Az egyik nehezen vagy csak aránytalan költséggel javítható hiba az, amikor a bundok el vannak csúszva, ezért minden húron érdemes végigpengetni minden hangot, és egy hangológéppel lellenőrizni, hogy valóban fél hang van-e közöttük. Ez szerencsére nem túl gyakori hiba, és jobbára csak az olcsóbb hangszereknél fordul elő, de megspórolunk egy cserét vele, ha már a boltban kiderül.

Játszhatóság

Ha kényelmetlen a hossza, rossz fogás esik a nyakán, nincs egyensúlyban, vagy bármi hasonló zavaró tulajdonsága van, negatívan befolyásolhatja a játékélményt, ilyenkor érdemes tovább nézelődni.

Kinézet

Ha végül több hangszer is kielégíti az előző igényeinket, akkor azok közül már választhatunk a falhasznált fa és az egyéb díszítőelemek alapján.

Elektronika

Az elektroakusztikus ukulelék vonzóak lehetnek, de a legtöbb embernek nincs szüksége rájuk (legalábbis eleinte biztosan). Ugyanakkor az elektronika - főleg a belépő szintű ukulelék esetében - az árat akár meg is duplázhatja. Ha viszont az elektronikával megtoldott árat egy tisztán akusztikus hangszerre költjük, minden bizonnyal jobb minőséget kapunk.

Vissza

2019 © Schäfer Zsolt. Minden jog fenntartva.